Niezawodny środek na mączniaka w uprawach sadowniczych!

Przełomowa skuteczność w zwalczaniu mączniaka prawdziwego.
Substancja czynna – cyflufenamid – z nowej grupy chemicznej, na którą nie stwierdzono odporności. Dobry produkt do rotacji.
Działanie zapobiegawcze i interwencyjne.
Stosowanie od fazy różowego pąka, czyli jak najwcześniej!
Do zastosowania w jabłoni i gruszy samodzielnie lub w mieszaninach.

Kendo 50 EW łączy w sobie różne mechanizmy oddziaływania na patogeny

Skuteczne działanie przeciw różnym stadiom rozwojowym grzyba.
Działanie zapobiegawcze, interwencyjne i wyniszczające (na wczesnym etapie infekcji) – możliwość elastycznego wyboru terminu zabiegu.
Doskonałe działanie translaminarne i gazowe – zwalczanie patogenu już obecnego na roślinie oraz zabezpieczenie przed rozwojem nowych infekcji.
Zabezpieczenie nowych przyrostów rośliny dzięki dobremu działaniu systemicznemu.
Możliwość stosowania produktu samodzielnie lub łącznie z fungicydami parchowymi zawierającymi trifloksystrobinę (np. Zato 50 WG) lub difenokonazol (np. Difo 250 EC).
Kendo 50 EW
Produkt dostępny w opakowaniach: 0,5 i 1 l

Kendo 50 EW – zalecenia stosowania w jabłoni

Stosować zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby, jak najwcześniej od fazy różowego pąka do końca fazy, gdy owoce osiągają połowę typowej wielkości – (BBCH 57–75).

Przy spodziewanej dużej presji mączniaka(sprzyjające warunki, odmiany podatne na mączniaka)

z chwilą pojawienia się pierwszych oznak choroby,
Kendo w dawce 0,2–0,3 l/ha.

Przy umiarkowanej presji mączniaka

I zabieg
przed lub na początku kwitnienia,
Kendo w dawce 0,2–0,3 l/ha + preparat parchobójczy*.
II zabieg
koniec kwitnienia – opadanie płatka,
Kendo w dawce 0,2–0,3 l/ha + preparat parchobójczy*.
* zawierający trifloksystrobinę (np. Zato 50 WG) lub difenokonazol (np. Difo 250 EC).

Dlaczego mączniaka trzeba zwalczać już na początku wegetacji?

Faza zielonego i różowego pąka to krytyczny czas dla prawidłowego rozwoju jabłoni, decydujący o jakości i wielkości plonu.
Presja mączniaka jest w tym czasie zazwyczaj bardzo duża – atakuje on liście, młode pędy i pąki.
Porażone przez mączniaka części roślin nie mogą się prawidłowo rozwijać, pąki nie zawiązują owoców.
Bardzo ważne jest zwalczanie mączniaka w tej fazie – wykonane wówczas zabiegi zatrzymują rozprzestrzenianie się choroby i mają istotny wpływ na dalszy rozwój roślin oraz ich plon.
Środki mączniakobójcze najlepiej stosować zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby.